Kezdőlap

Tudnivalók

Tanulói információ

Oktatás

Képek-videók

ECDL

Diáksarok

 

Gyakorlatszerzés bajor gazdaságokban 2012

 

Intézményünk diákjai már nyolcadik alkalommal vettek részt gyakorlaton a Leonardo da Vinci program keretében Bajorországban.

Az előző évekhez képest egy gyakorlóhely változás történt. A projekt kezdetén a gyakorlat részvételére pályázatot írtunk ki tanulóink számára. Az érintett osztályokban a projektkoordinátor tájékoztatást adott a gyakorlat megvalósulásáról. A felkészítésre 14  tanuló jelentkezett.  Az osztályfőnökök, szaktanárok véleménye alapján javasolták is a felkészítésen való részvételüket.  A felkészítés során tapasztaltuk, hogy a tanulók tisztában voltak a nyelv és a szakmai tudás jelentőségével. Motiváltan, szorgalmasan készültek a foglalkozásokra. A gyakorlatra kiutazó tanulók kiválasztását szaktanáraik, szakoktatóik végezték. A hátrányos helyzetű tanulókat plusz ponttal értékeltük, ezzel is nagyobb esélyt adva részükre.

A kiválasztott tanulók és gazdaságuk:

Varga Annamária - Hotel Murrer; Belák Regina - Hotel Reiterhof; Vámos Krisztián János - Landshuter Hof; Jászberényi Tamás - Thomas Sagstetter magángazdálkodó; Gajzinger Zoltán - Georg Stangl  magángazdálkodó; Jusztin Mónika - Reiterhof Alex Schober.

A nemek tekintetében ki tudtuk egyenlő arányban választani a kedvezményezetteket.

2012.06.24-én iskolánk kisbuszával szállítottuk ki a tanulókat a gyakorlat helyszínére. A gyakorlat 2012.06.25-én kezdődött meg. A tanulók elhelyezése, ellátása és a szakmai gyakorlat a szerződésben szereplő program szerint történt. A gyakorlat végén 2012.08.18-án az iskolánk kisbuszával szállítottuk haza a tanulókat.

A gyakorlat alatt a tanulóknak lehetőségük volt a nyelv gyakorlása, fejlesztésére, azoknak a feladatkompetenciák begyakorlására, melyek a szakmájuk elsajátításához szükségesek. Az idegen környezetben, alkalmazkodva a kulturális szokásokhoz a tanulók személyiségének a fejlődésére is lehetőség nyílt. A nyelv használata motiválta őket a tanulásra. A kulturális program keretében megismerték a bajor vidék szépségeit, városait, kulturális szokásait. A projekt megvalósulása során az elvégzett feladatokat folyamatosan értékeltük. Ez rávilágított a hiányosságokra és motivációként hatott minden résztvevőre. Nagyon fontos volt a gyakorlat első részében a mentorral történő értékelés a gyakornok alkalmazkodása, beilleszkedése és honvágy kezelése a szakmai feladatok ellátása érdekében.  Fejlődött tanulóink személyisége, nyelvi, szakmai kompetenciái és abban bízunk, hogy elhelyezkedési esélyei is.

< Vissza