Gyere el!!

Tanműhely

3170 Szécsény, Rimóci út

Intézményünk szakközépiskolai szinten mezőgazdaság, élelmiszeripar és vendéglátás szakmacsoportokban folytat képzéseket. Ezen a telephelyén a gépészeti oktatás és a gépjárművezető képzés folyik.

Szlalom a bóják között! Ismerkedési, kipróbálási lehetőség a gépjárművezetés tudományába. A tanműhelyben folyik a mezőgazdasági gépészek gyakorlati oktatásának nagy része. Ez egyben intézményünkben folyó mezőgazdasági vontató, azaz T kategória képzésére akkreditált autósiskola telephelye is. Rutin, biztonságos üzemeltetés és forgalmi gyakorlati vizsgaközpont is egyben. Tanulóink ezen a telephelyen készülnek fel a vizsgákra. Ez alkalommal lehetőség nyílik megismerni azokat a vizsgafeladatokat melyekből a tanulók vizsgáznak.
A folyadékba zárt erő! Hogyan emelik fel a több tonna terhet a gépek? Makett elemekből felépíthető az a hidraulikus rendszer, mely úgy működik, mint egy valós gép berendezése. Ebben a programban saját elképzelésed szerint összeállíthatod és kipróbálhatod a működőképességét.
Addig üsd a vasat míg meleg! Megismerheted, kipróbálhatod a kovácsoltvas díszeinek az elkészítését. Ebben a program megismerheted, kipróbálhatod az acélok melegen történő alakításának a folyamatát és előnyét. Láthatóvá válik, hogy egy kemény, rideg fém, hogyan válik alakíthatóvá az emberi elképzelés megvalósítására.
Próbáld ki a kézügyességedet! Szerelési verseny egy AUDI motoron! Ez a program lehetőséget ad a kézügyességed kipróbálására egy csúcstechnikát képviselő AUDI motoron egy alkatrész le- és visszaszerelésén keresztül. Jelentkezők esetén versenyzési lehetőséget is tudunk biztosítani! Az első helyezett díjazva lesz!
Gépbemutató "múlt és jelen". Az oldtime és a jelen kor technikát képviselő gépek bemutatása. Gépbemutató "múlt és jelen". A motorok fejlődéstörténetének korszakaiba nyerhettek bepillantást. Megismerhetitek a különböző korokban alkalmazott technikai megoldásokat. Lehetőség nyílik indítási próbára!
Pörkölt kóstoló kicsiknek és nagyoknak. Betekintés a sportnapokon, munkatársi összejövetelek alkalmával készített ízek világfába. Meghívunk minden megjelent, szakma iránt érdeklődő gyereket, fiatalt, szülőt, hozzátartozót a már hagyománnyá vált gépészek által bográcsban készített pörkölt kóstolóra, mely a telephely területén lesz.
Pálinka kóstoló a gyerekeket, fiatalokat kísérő, a különböző ízvilág iránt érdeklődő +18 szőlők részére. Meghívunk minden megjelent, szakma iránt érdeklődő +18 szülőt, hozzátartozót a már hagyománnyá vált gépészek által bográcsban készített pörkölt kóstoló előtt házi pálinka étvágygerjesztőre. Több minőségi ital közül választási lehetőség lesz.

Tankonyha

3170 Szécsény, Kossuth út 18.

Intézményünk ezen a telephelyén, a megújult, cukrász képzéshez szükséges eszközökkel is felszerelt tankonyhában folyik a kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó tanulók gyakorlati oktatása. A következő évtől tervezzük a pék-cukrász tanulók képzését is!

Vendégcsalogató palacsintasütés! Megismerheted, kipróbálhatod a képességedet!  Szereted a finom palacsintákat és hogyan kerül az asztalra? Kíváncsi vagy, hogyan készül mindenki kedvenc finomsága? Bekeverheted a tésztát, megsütheted palacsintasütőben, megtöltheted mindenféle jóval, túróval, lekvárral, csokoládéval. Közben terítsünk meg szépen, hajtogassunk szalvétát is!
Házi sajtkészítés finomfűszerekkel, a tej útja a legelőtől az asztalig. Ismered a fűszereket? És a finom sajtokat? Most mindkettő megismerésére itt az alkalom! Készítsünk együtt fűszeres sajtokat. Bepillantást nyerhetsz a sajtkészítés folyamatába, végigkísérheted hogyan lesz a tejből sajt, milyen fűszerfélékkel tudod ízesíteni, ízlésesen tálalni. Ha már megkóstoltad, és finomnak találtad, hazaviheted, hogy az otthoniak is jusson belőle!
Ismerd meg, kóstold meg az "Őrség zöld aranya" országtortáját, melyet az intézményünk tancukrászatába is elkészítettünk! Megismerheted, megkóstolhatod a salgótarjáni cukrászatban készített, díjat nyert „Őrség zöld aranya” tortát. Megtudhatod, hogy miből készült, milyen alapanyagokból van kialakítva a torta belsejében a nemzeti szín! Annyit elárulunk, hogy az alapanyagok egy részét a Nógrád megyei mezőgazdasági vállalkozások termelték.
Készítsd el magad is az intézményünk receptjeiből választható kedvenc süteményedet! Rétest, linzert vagy sós teasüteményt, amelyiket jobban kedveled. Megismerheted, megtanulhatod a kedvenc süteményed elkészítését! Gyere, próbáld ki, hogy mire vagy képes! Ne hagyd ki a lehetőséget!

Tangazdaság

3170 Szécsény, Kistagok út

Intézményünk agrárképzés gyakorlati oktatásának a színhelye a tangazdaság, Ancsa major. A telephelyen található istállókban, környező legelőkön találhatók az állataink. Ezen a telephelyen került kialakításra a tanpékségünk is.

Harmóniában a környezetünkkel, a dísznövények és az ember kapcsolata. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Üvegházunkban megismerheted, mi kell ahhoz, hogy a magból szép virág fejlődjön, amely díszíti ablakodat vagy kertedet. Te is segítheted a természet újjáéledését, közben kertészeti praktikákat sajátíthatsz el, amit később otthon is hasznosítani tudsz. 
Háziállataink nevelése, gondozása a „Jó Gazda gondosságával”. Tudtad, hogy a háziállataink jó közérzetéről te is gondoskodhatsz? A gazda és az állat közötti kapcsolat szorosabbá fűzhető a rendszeres ápolási munkákkal, a jóról való gondoskodást az állat türelmességével, kezességével meghálálja.
Furfangos állataink a baromfiudvarban, a kisállatok hétköznapjai. Mit keresünk a baromfiudvarban? Játékos tojáskeresés, versenyezhetsz másokkal, ki találja meg előbb a "nyuszi" által elrejtett tojásokat. Eközben közelebbről megismerkedhetsz a falusi udvar többi lakójával is, megsimogathatod a bárányokat, malacokat és megetetheted őket mindenféle finomságokkal.
Szellemi vetélkedő és logikai játékok az állatok csodálatos világából. Kreativitásodat, logikai képességeidet megmutathatod, ha részt veszel a képkirakós játékunkon még több gazdasági állatot megismerve. A puzzle kirakása mellett egy totót is kitölthetsz, ahol további érdekességeket mutatnak meg magukról az állatok. Reméljük, Te leszel a legügyesebb!
Kalandozás a kenyerek és péksütemények birodalmában. Sütöttél már pogácsát? Szeretsz tésztát dagasztani? Hogyan formázzuk a zsemlét vagy a kiflit a reggeli kakaóhoz? És mit szólnál egy kakaós csigához? Miközben elkészíted ezeket a termékeket, megismerkedhetsz a sütőipar történetével, azokkal a gépekkel és berendezésekkel, amelyek segítségével ezek a finomságok elkészülnek. Várunk egy pogácsapartira! Hívd a szüleidet is, hogy megkóstolják, amit te sütöttél!